na vrh

Stres izaziva srčani infarkt

Saveti

2. август, 2012.

Najveći  neprijatelj čoveka je STRES.On je označen kao  glavni faktor rizika za nastanak  srčanog infarkta  I “šloga”,od čega umre oko 2/3 od svih obolelih izjavio je Prof Hadži-Tanović na Kongresu internista Srbije,10 juna,2012.

Stres izaziva lučenje adrenalina,koji  izaziva spazam-skupljanje krvnih sudova,što pak može da dovede do srčanog infarkta.Imao sam pacijenta od 20 godina života,koji je iako je bio zdrav, dobio srčani infarkt,kada ga je ostavila devojka.Posledica tako  ekstremnog stresa, dovela je  do spazma- suženja  jednog krvnog suda srca,nastao je prestanak  cirkulacije u tom delu srca,nedostatak  kiseonika I ishrane srčanog mišiča,što je prouzrokovalo srčani infarkt.Na sreću sve se dobro završilo,bez većih posledica.

S druge strane veselo raspoloženje,posebno smeh dovodi do popuštanja spazma,dovodi do širenja krvnih sudova I predstavlja najbolji  anti-stres  program.

Pozitivno razmišljanje I vera  da će se problem dobro završiti takodje dobro deluje na pozitivan metabolizam I razgradnju negativnih, slobodnih radikala,koji su odgovrni za uništenje ćelija.Umesto uzimanje velikih doza anti-oksidanata,smeh,dobro raspoloženje I pozitivno raspoloženje značajno produžuju život I sprečavaju nastanak kardiovaskularnih akcidenata u vidu srčanog infarkta I šloga I ubrzava ozdravljenje.

Stresogene profesije kao što su menadžeri,novinari,hirurzi  itd,krace žive,za razliku od umetnika,slobodnih profesija.Posebno dugo žive slikari.

Umerena svakodnevna fizička aktivnost,šetnja od 45 min,vožnja biciklom,plivanje I drugi rekreativni sportovi, takodje spadaju u deo  anti-stres programa,jer poboljšavaju metabolizam,ubrzavaju razgradnju I eliminaciju štetnih materija,koje su odgovorne za nastanak kardiovaskularnih obolenja.

Muzika se takodje ubraja u obavezan I sastavni deo anti-stres programa,jer dovodi do popuštanja spazma krvnih sudova I samim tim do bolje ishrane važnih organa u organizmu čoveka.Postoje setovi odabrane muzike I specijalne muzičke seanse,koje se preporučuje menadžerima I ljudima u stresu.

Dobar vic,šala,vesela pozorišna predstava koja vas nasmeje dobro utice na amortizaciju svakodnevnog stresa.

Šetnja obalom reke,pozitivna druženja uz dobro raspoloženje I smeh su od neprocenjive vrednosti za zdrav I dug život,a takodje I dobra prevencija za mnoga obolenja.

Pravilna ishrana je takodje sastavni deo dobre preventive.Voće sa puno vitamina C,povrće I riba su najkvalitetniji deo ishrane,jer sadrže dosta vitamina ,minerala I antioksidanasa.

 Ljubav je nezaobilazni deo našeg kvalitetnog života.Duge intimne veze deluju pozitivno smirujuće,dok česte nove veze deluju stresogeno .

Ne propustite ni  jedan dan u vašem   životu da makar jedan od  gore pomenutih anti-stres programa ne primenite,a smeh  I dobro  raspoloženje ništa ne koštaju,a donose neprocenjivu dobit.

Anegdota: pije se na  litre, a umire se od kapi ( srčana kap-srčani infarkt)