na vrh

Srbija je u svetskom vrhu po broju umrlih od srčanog infarkta

Iz štampe

  • Srbija je u svetskom vrhu po broju umrlih od srčanog infarkta
    Srbija je u svetskom vrhu po broju umrlih od srčanog infarkta

3 август, 2012

Ne daj se, srce!

"Kurir"-Doktor, 24.04.2012,

Autor: Radmila Briza

Foto: Zorana Jevtić

Zbog porasta broja srčanih udara, privatni lekari državi ponudili svoje kapacitete

BEOGRAD – Verovali ili ne, Srbija je treća zemlja na planeti u kojoj se najviše umire od infarkta! Ispred naše države samo su još Rusija i Ukrajina. Porazno. To, međutim, nije sve!

Prema zvaničnim podacima, bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrti kod nas.

Samo tokom 2010. godine umrlo je ukupno 56.448 osoba. Od toga 25.633 muškaraca i 30.815 žena. Te zastrašujuće brojke digle su na noge privatne lekare, koji su napravili Nacionalnu strategiju za smanjenje broja umrlih od infarkta u Srbiji, ponudili državi svoje kapacitete i predložili je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Pregled jednog pacijenta kod nas koštao bi državu 100 dinara, dok bi, na primer, snimanje na magnetnoj rezonanci bilo samo 1.000 dinara. U državnim ustanovama je to deset puta skuplje. Pacijenti bi trebalo samo da ponesu svoje zdravstvene knjižice i da se leče – kaže za Kurir prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, naš čuveni kardiolog.

On objašnjava da se država još nije oglasila, bez obzira na to "što je baš ovih dana počela prava epidemija infarkta i moždanog udara".

- Posla imamo preko glave. A to se dešava zbog trenutne situacije u društvu. Ljudi ostaju bez posla. Raste broj onih koji idu u narodne kuhinje, u stresu smo otkako ustanemo iz kreveta, ogromno je nezadovoljstvo. Sve to zajedno održava se na zdravlje. Rastući broj infarkta mora da se zaustavi – priča taj stručnjak.

Kako dodaje, sprečavanje srčanih bolesti jeftinije je i delotvornije od izgradnje operacionih sala i koronarnih jedinica.

- Kad pacijent dospe tamo, tada je kasno. Bolest se već razvila. Preventiva podrazumeva da se građani stariji od 30 godina pregledaju jedanput godišnje. I, uredniji način života. Na taj način bismo mogli da smanjimo broj umrlih za 30 odsto. To su već uradile Amerika i zemlje zapadnog sveta – navodi prof. Hadži Tanović.

Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović