na vrh

Pripremite se za starost

Saveti

5. април, 2011.

Čist planinski vazduh za zdraviju starost

Uz brojna specifična osećanja koja prate ovo životno doba, nesumnjivo je da nas u starosti očekuju česte i ne baš jednostavne bolesti. Ipak, na neke od njih možemo da utičemo znatno ranije nego što duboko zakoračimo u jesen života. Arterioskleroza je nesumnjivo jedna od njih. Zdravim životnim stilovima u mladosti, pravilnom ishranom i pre svega odricanjem od cigareta, njena pojava se može ne samo odložiti i njen razvoj usporiti, već je moguće sasvim izbeći. Najvažnije je da sačuvamo zdravo srce jer je ono najopterećeniji organ budući da celog života radi bez prekida. – Do naše šezdesete godine srce razvije i utroši snagu koja bi bila dovoljna da se jedan teretni voz izvuče na vrh Monblana – rekao je jednom prof. dr Višeslav Hadži Tanović, kardiolog, koji je radio na čuvenoj klinici u Hjustonu. Objašnjavajući dalje ovu činjenicu, dr Hadži Tanović kaže:

– Srčani mišić se u prvo vreme jača pojačanim naporom i radom, ali to ne ide tako unedogled. U njegovom radu javljaju se vremenom izvesne promene. Ono se pojačavanjem napora i samo povećava, kao i svaki drugi mišić. Tokom godina, ako nije zahvaćeno nekim zapaljivim procesom, srce počinje da se proširuje. Njegov prošireni mišić oslabi i više nije u stanju da normalno funkcioniše i da snabdeva dovoljnom količinom krvi sve važne životne organe. Pojavljuju se znaci njegove nedovoljnosti za obavljanje funkcije (insuficijencija). Kretanje postaje otežano, praćeno je brzim zamorom, lupanjem srca, kratkim disanjem i gušenjem pri jačem zamoru. Nastaje tzv. staračko srce.

Neposredni uzrok ovih promena na srcu jeste arterioskleroza. Arteriosklerotične pojave na srcu pogađaju naročito njegove krvne sudove, koronarne arterije i njene ogranke. Usled oboljenja krvnih sudova nastaju stenokardijačni napadi i infarkt srčanog mišića.

Sledeća bolest sa kojom se možemo suočiti u starosti jeste karcinom. Od raka može da oboli svaka osoba, i u svako doba života, ali je on ipak najčešće bolest starijih.

– Proširenje pluća i hronični bronhitis dosta su česta oboljenja starijih osoba – upozorava dr Aleksandra Šaranović, porodični lekar. Ona svojim starijim pacijentima savetuje ne samo da ne puše, već i da što više vremena provode na čistom, po mogućstvu planinskom vazduhu, pogotovu ako imaju problema s ovom bolešću. U svojoj praksi dr Šaranović se susreće sa mnogim starim ljudima koji imaju spušten stomak i kilu.

– Javljaju se kao posledica oslabljenog trbušnog zida i češći su kod mršavih osoba – zaključuje dr Šaranović.

Bubrezi i ostali mokraćni organi mogu takođe da budu zahvaćeni staračkim sklerotičnim promenama. Učestalo noćno mokrenje javlja se kod mnogih starijih osoba, naročito muškaraca. Uvećana prostata onemogućava potpuno pražnjenje mokraćne bešike.

Nagluvost se takođe javlja često i u brojnim slučajevima rano. Staračka dalekovidost pogađa ljude u vrlo visokom procentu. Pa, onda zamućenje očnog sočiva (katarakta), koje se leči samo operacijom…

Ipak, ne zaboravite: kakva će biti vaša starost, zavisi od nasleđa koje ste stekli u mladosti. Za sve što nas snađe sami smo, na ovaj ili onaj način, lično odgovorni. Posebno za svoje zdravlje. Zato je ovaj tekst namenjen više mlađima nego starijima. Da na vreme promene ono što samo od njih zavisi.

Politika Online