na vrh

Nekontrolisani krvni pritisak može izazvati šlog

Saveti

31. јануар, 2011.

OPREZ: Šlog zbog nebaždarenih aparata za pritisak!

Kurir,31,31.01.2011

Autor Radmila Briza


BEOGRAD – Oprez! Ne kupujte aparate za merenje pritiska!

Ne treba kupovati ni druge sprave za kontrolu zdravstvenog stanja (toplomere, merače šećera u krvi) ako nemaju dokaz da su izbaždareni. U suprotnom, rizikujete sopstveno zdravlje, upozoravaju nadležni iz Udruženja „Farmaceutsko jezgro“.

- Sve apoteke imaju veliki problem. Po zakonu, one ne smeju da prodaju merne instrumente koji se koriste za kontrolu zdravstvenog stanja ukoliko nisu izbaždareni. Šta više, ne bi smeli da ih drže u apotekama, već bi trebalo da ih vrate dobavljačima kao neispravnu robu. Bez obzira na to, dobavljači, uvoznici i veledrogerije uporno dostavljaju neizbaždarene aparate za merenje pritiska, toplomere i druge sprave, što znači da oni nemaju narandžastu markicu koja bi trebalo da stoji na pakovanju kao dokaz da su prošli tu vrstu kontrole.

Zakon o zaštiti potrošača obavezuje sve koji se bave prometom tih instrumenata da pacijentima obezbede deklaraciju, garantni list, atest, sertifikat, tehničko uputstvo, uputstvo za upotrebu, rezervne delove, priključne aparate i pribor – kaže za Kurir farmaceutkinja Vukosava Stevanović iz „Farmaceutskog jezgra“.

Prof Dr Višeslav Hadži-Tanović, jedan od najboljih srpskih kardiologa, kaže za Kurir da je od izuzetne važnosti da aparati za merenje pritiska budu precizni, pošto u suprotnom mogu da ugroze život.

- Aparat mora du bude izbaždaren. Ako je neprecizan, može pacijentu da pogrešno izmeri niži pritisak, a da on ima visok i da zbog toga ne uzme terapiju i doživi šlog. Takođe, nizak pritisak može da izmeri kao visok, pa pacijent može da uzme terapiju koja mu nije neophodna. To, takođe, može da izazove šlog. Nije naivno – kaže Prof dr Hadži-Tanović.